недеља, 13. септембар 2015.

Sok od goji bobica, ili na našem-godži bobica

Počeli smo gajiti Godži bobice prošle godine. Kupili smo 20 sadnica, čisto da vidimo da li možemo gajiti ovu biljku. Iskreno, malo smo se razočarali, jer i ova biljka , kao i mnoge druge, iziskuje stalnu negu, čak i zaštitu od pepelnice, a ima i štetočina koje je napadaju, a to su neke smrdljive bube, koje su nam zadale baš dosta nevolje. One ubodu bobicu, izvuku joj sok, i te bobice pocrne spolja, a iznutra ,semenke joj posive- oksidiraju.

No, ove godine sadnice su donele jako mnogo plodova, pa čak i sada cvetaju ( 13.09.) Pažljivo pratimo razvoj plodova, berem uglavnom predveče. Tako sam prošle nedelje ubrala 2kg i odlučila da napravim sok od njih.

 Pažljivo sam ih probrala, oprala, prebacila u lonac,



nasula 1l vode i prokuvala.





prokuvane bobice sam ocedila od vode


 zatim sam ih propasirala, slično kao paradajz. Goji bobice imaju jako sitne semenke i
one prođu kroz pasir, iako ima sitnu mrežu.









prpasirani sok sam presula u lonac, nalila 1 litru vode, dodala 3 kašike žutog šećera od                                   trske i prokuvala dok nije pena nestala. Tada sam skinula sa vatre, i dodala 1 malu kašikicu limuntusa, i kašikicu konzervansa.
Dobila sam jednu punu bocu i jednu, kako vidite na slici. Ovaj vrući sok od goji bobica u bocama sam upakovala , isto kao paradajz, da se pasterizuje.

Sok je dosta ukusan.

5 коментара:

  1. Pošto se i ja time bavim,proizvodnjom i preradom goji bobica,isto pravim rayne proizvode,ali jedno me muci...Mnogi me pitaju kako pravim sok i da li tim kuvanjem se gubi vitamin C iz ploda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U kućnoj pripremi hrane, najviše vitamina je očuvano kada se hrana priprema na pari. Prženje hrane, dugo kuvanje ili kombinacija nekoliko metoda kuvanja rezultuje najve- ćim gubitkom vitamina. Koji god metod da se koristi, gubitak vitamina je veći što je kuvanje duže i što je viša temperatura pripreme. Ljuštenje i seckanje takođe utiče na gubitak vitamina osetljivih na svetlost i kiseonik, poput vitamina C. Kuvanje u velikoj količini vode dovodi do značajnog gubitka vitamina rastvorljivih u vodi.

      Pogledajte u tabeli koji vitamini su rastvorljivi u vodi i koji su otporni na temperature kuvanja, a koji ne.
      Pogledajte tabelu na http://healthclub.rs/zdrav-zivot/da-li-se-vitamini-gube-prilikom-kuvanja-ili-zamrzavanja-hrane

      Избриши
  2. Danas sam prvi put ubrala 1,7kg godji bobica. Napravila bih sok po ovom receptu samo mi recite kako se pije . Razredjen sa vodom ili cist sok i koja najmanja kolicina se pije u toku dana?

    ОдговориИзбриши
  3. Najbolje ga je popiti ujutru, ili u toku dana, ali ne kasno uveče, jer utiče na san, držače Vas budnim. Ja sam ga morala razrediti, isto kao bilo koji sirup, jer mi je bio jak. Možete uzeti i 1 kašiku ako Vam ne izaziva aritmiju, jer deluje na cirkulaciju.

    ОдговориИзбриши
  4. Pročitajte novi post o soku od goji bobica: https://zdravorazmisljanje-magda.blogspot.com/2015/09/domaci-sok-od-goji-godzi-bobica.html

    ОдговориИзбриши

Smokva

 Ako imate drvo smokve u bašti, iskoristite njene divne plodove. Smokva je zdrava biljka, ne traži tretiranje, zato spada u zdrave biljke. M...